Annons
X
Annons
X

Ny press på Riksbanken efter besked från ECB

Centralbankschefen Mario Draghi öppnar för nya stimulanser efter nästa möte i mars. Det ökar trycket på Riksbanken och Stefan Ingves att sänka räntan ytterligare.

Riksbankens minusränta
[object Object]
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade, precis som väntat.
ECB-chefen Mario Draghi sa under pressträffen att ECB:s styrräntor kommer att förbli på dagens nivå eller lägre under en viss tid framöver. Han öppnade även för att det kan komma nya stimulanser senare i vår.

– ECB har ett behov att se över och möjligen ändra sin penningpolitik vid räntemötet i mars, sa Mario Draghi.

Han konstaterade vidare att den förda penningpolitiken har underlättat för både hushåll och företag och att den har haft effekt. Men samtidigt har inflationsförväntningarna fallit.

Annons
X
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är duvan som har talat igen, säger SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist om Mario Draghis anförande under torsdagseftermiddagen.

– Det var tydliga signaler på att ECB ser behov av att göra mer, säger Robert Bergqvist.

Han konstaterar att det redan finns höga förväntningar på att ECB ska göra mer och Draghi går i förväntningarnas riktning.

Stockholmsbörsen vände försiktigt upp efter beskedet från ECB om fortsatta stimulanser.

– Jag förstår att aktiemarknaden söker ett ljus i tunneln. Och vi har sett det förr när centralbankerna sträcker ut handen och säger: "Vi gör mer" då blir det en lättnad för aktiekurserna, säger han.

Han tillägger att någon gång måste vi se minde nedåtrisker och en starkare konjunktur.

– Det måste finnas en koppling på börsen mellan tillgångspriser och vad som händer i den underliggande ekonomin.

Robert Bergqvist är något skeptisk till den förda penningpolitiken och menar att nya stimulanser inte ger lika stora effekter på ekonomin som man kanske skulle önska.

– En hel del av QE-politiken (obligationsköp, reds anm) har passerat bäst före datum. Vi har ju redan låga räntor och tillgång till likviditet. Problemet i dag är att det finns överskott i produktionskapacitet i världsekonomin, säger Bergqvist.

Han menar att bäst effekt har stimulanser i början när de först sjösätts och därefter är nyttan och effekterna avtagande.

ECB-chefen Mario Draghi. Foto: Michael Probst/AP

Med pågående oljekrig och fallande råvarupriser kan
Mario Draghi ha svårt att få upp inflationen, men det han kan påverka är inflationsförväntningarna. Och just de har kommit ned under senare tid.

– Vi har sett det förr att ECB reagerat starkt på att inflationförväntningarna faller.

Under presskonferensen framkom också att Mario Draghi uppmuntrar länder i Europa att sträva efter en stimulerande finanspolitik.

– Han vill se strukturpolitik och en smart expansiv finanspolitik. Detta är främst riktat mot Tyskland, som har ett sparöverskott. Det handlar om smarta investeringar som kan ge avkastning på sikt, säger Robert Bergqvist.

**Vad blir konsekvenserna för Riksbanken av ECB:s besked? **

– Det ökar trycket på Riksbanken att göra mer. Jag tror att vi ligger närmare en räntesänkning än en valutaintervention.

Annons
Annons

Riksbankschef Stefan Ingves.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 3

ECB-chefen Mario Draghi.

Foto: Michael Probst/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X