Annons
X
Annons
X

Ny planet upptäckt

Astronomer vid Max Planck-institutet i Heidelberg, Tyskland, har hittat en ny planet. Den är den hittills yngsta som hittats utanför vårt solsystem och fyndet ger viktiga svar på hur planeter uppstår.

Det nya planeten har uppstått kring en stjärna.
Det nya planeten har uppstått kring en stjärna. Foto: MAX PLANCK-INSTITUTET.

Planeten, ännu icke namngiven, hittades i ett solsystem utanför vårt eget, ett solsystem under uppbyggnad. Det är en av omkring 250 kända planeter utanför vårt eget solsystem och ligger bara 182 ljusår från jorden.

Planeten hittades nära en stjärna, TW Hydrae, som den kretsar kring och ett varv fullföljs på endast 3,56 dagar. TW Hydrae antas vara mellan 8 och 10 miljoner år gammal.

10 miljoner är ingen ålder i dessa sammanhang. Jorden antas vara 4,5 miljarder år gammal och månen började formas för cirka 4,6 miljarder år sedan.

Annons
X

Den nyupptäckta planeten är en massiv jätte i rymden. Den är tio gånger större än Jupiter som är den största i vårt solsystem.

Det är inte med säkerhet känt hur planeter skapas. De sägs kunna bildas av de skivformade moln av gas och fastare material som uppstår runt en nybildad stjärna, kort tid efter stjärnans födelse. De tyska forskarna vid Max Planck-institutet säger att den nya planeten som kretsar kring TW Hydrea kan ge viktiga svar på hur planeter och solsystem föds.

– Det här demonstrerar att de kan uppstå inom 10 miljoner år efter att en stjärna föds och teorin om att de bildas av gas och stoftmoln som komprimeras runt en stjärna stärks, uppger forskarna vid institutet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Observationerna av TW Hydraes planet gjordes av ett teleskop placerat på det europeiska observatoriet La Silla, Chile.

  Annons
  Annons
  X

  Det nya planeten har uppstått kring en stjärna.

  Foto: MAX PLANCK-INSTITUTET. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X