Annons
X
Annons
X

Ny partiledare räcker inte för S enligt statsvetare

Juholts avgång räcker inte för att partiet ska kunna ta sig tillbaka till tidigare nivåer. Och en öppen process inför nästa val kan både hjälpa och stjälpa. Det menar tre professorer i statsvetenskap.

Foto: SCANPIX

Nu börjar Socialdemokraternas långa väg tillbaka i opinionen efter ett minst sagt motigt år med Håkan Juholt som partiledare. Beslutet att kasta in handduken var både nödvändigt och positivt för partiet. Det säger Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap vid Uppsala universitet.

–Juholt var så impulsiv att det bara blev kaos omkring honom, som han själv sa när han förekom i spekulationerna om att bli ny partiledare, och det kunde han senare bekräfta, säger Leif Lewin.

Även Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att beslutet kommer att gynna partiet. Om Juholt hade suttit kvar på posten så hade situationen i stället förvärrats med mer intern splittring. Risken hade även funnits för att den nedåtgående spiralen hade fått eget liv och blivit svår att stoppa, säger Jonas Hinnfors.

Annons
X

–Han tog ansvar för partiet genom att avgå.

Även fler personer kan falla med Håkan Juholt, tror Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

–Det brukar bli rätt mycket förändringar rent personmässigt när man gör ett ledarskifte. En ny ledare vill forma sitt eget lag, säger Tommy Möller.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu väntar en lång process där Håkan Juholts efterträdare ska tas fram. I nuläget leds Socialdemokraterna av partisekreterare Carin Jämtin.

  Men en ny partiledare är långt från tillräckligt för att radera ut de senaste månadernas opinionsras. Långt mycket viktigare för partiets framtid är att staka ut en konsekvent politisk linje, och inte tveka i centrala frågor. Socialdemokraterna har haft svårt att ge tydliga besked om synen på både skatter och privata företag inom välfärdssektorn. Den osäkerheten synliggjordes bland annat när Håkan Juholt intervjuades i Ekots lördagsintervju i höstas.

  –Man måste ha en genomtänkt syn på förhållandet mellan stat och marknad. Man kan inte enda dagen stödja EU-direktiv om privatisering, och nästa dag vilja förbjuda privatisering av vården, säger Leif Lewin.

  Jonas Hinnfors beskriver Socialdemokraternas vacklande som att partiet inte velat stöta sig med de olika väljargrupperna.

  –Man har velat göra alla till lags. Socialdemokraterna måste våga ta ställning, säger Hinnfors.

  Nu lyfts även frågan om huruvida nästa partiledare ska väljas i en öppen process – eller om ordföranden även fortsättningsvis ska sållas fram i det dolda. Fördelen med en öppen process är det kan hjälpa till att läka partiet och ge nästa partiledare större legitimitet. Men Tommy Möller, varnar även för riskerna med en sådan process.

  –Socialdemokraterna härbärgerar olika falanger. En öppen process skulle understryka konflikterna.

  ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X