Annons

Barbro Santillo Frizell:Ny nationalism präglar minnet av gamla greker

Inför öppnandet av det nya Akropolismuseet har debatten gått het om Parthenonfrisen på British Museum. Engagemanget visar dock inte på ett uppriktigt historieintresse så mycket som på en vilja att upprätthålla en nationalistiskt symbolladdad föreställningsvärld.

Under strecket
Publicerad

Den 10 januari i år besökte den grekiske presidenten Karolos Papoulias det ännu inte färdigställda Akropolismuseet i Aten för att beskåda en tämligen oansenlig och tillfällig utställning i museets bottenplan. Museet, som från början var tänkt att stå färdigt till de olympiska spelen i Aten 2004, skall enligt de reviderade planerna invigas före slutet av 2008. Anledningen till denna fördröjning var de arkeologiska utgrävningarna på platsen för det nya museet som man var tvungen att utföra innan man kunde påbörja arbetet med själva byggnaden. Den tillfälliga utställningen omfattar fynd från dessa grävningar.

Den egentliga anledningen till Papou­lias besök var nog i själva verket möjlig­heten att inför pressen yttra sig om för­beredelserna inför invigningen av det nya museet och att propagera för återlämnandet av den marmorskulptur som lord Elgin i början av 1800-talet tog till England och som idag finns på British Museum i London. I dagstidningen Kathimerini, som rapporterade om det celebra besöket, är presidenten fotograferad mellan två av de sex kvinnoskulpturer, så kallade karyatider, som en gång bar upp bjälklaget till Erekteion, ett av de antika templen på Akropolis. Endast fem finns kvar i Aten och i bildtexten står det att allas tankar är riktade mot den sjätte karyatiden som befinner sig i London.

Annons
Annons
Annons