”Ny myndighet slår ut hjälp för utsatta kvinnor”

Regeringen vill skapa en ny jämställdhetsmyndighet, men riskerar samtidigt att slå ut fungerande verksamheter som arbetar för kvinnofrid, mot hedersrelaterat våld och mot människohandel. Utan tillräckliga analyser och anslag befarar vi att jämställdhetsmyndigheten blir ett tjusigt paket som saknar innehåll, skriver politiker från C, M och KD.

Under strecket
Publicerad

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) berättade i december ifjol att den nya jämställdhetsmyndigheten skulle ligga i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Annons

Att jämställdhetsarbetet i Sverige behöver få en mer sammanhållen styrning och högre prioritet håller vi med om, men främsta anledningen till varför vi är kritiska till det nuvarande förslaget till jämställdhetsmyndighet är att det riskerar att införas på bekostnad av att nuvarande verksamheter rycks upp från grunden. I slutändan kan detta få katastrofala konsekvenser inte minst för de våldsutsatta.

Det regeringen bygger upp är ett luftslott där finansiering för den nya myndigheten skall tas från befintlig och väl fungerande verksamhet och med detta rasera det arbete som idag flyter på bra.

Annons
Annons
Annons