Annons
X
Annons
X

Ny mobilplattform ska minska Apples och Googles makt

Apple och Google har för stor makt. Det behövs en ny och öppen plattform som fungerar bra även för billigare mobiler och nu är den på gång. Det uppger det stora spanska telebolaget Telefónica och den icke-vinstdrivande organisationen Mozilla, som gör webbläsaren Firefox.

Marknaden för smarta mobiler har växt dramatiskt de senaste fyra-fem åren. Men marknaden domineras i dag helt av två amerikanska it-företag, Apple med sin Iphone och Google med sitt operativsystem Android som används av Samsung, Sony och en rad andra mobiltillverkare.

Det skapar en hel del oro bland andra företag som antingen själva försöker ta sig fram på marknaden, som Microsoft och Nokia, eller som ser hur it-företagen lägger alltmer under sig. I det senare fallet är det framför allt telebolagen som motvilligt registrerar hur konsumenternas intresse flyttar över till it-företagens tjänster.

Apples och Googles dominans märks också genom de nätbutiker de har där andra företag får sälja program till mobilerna. Där får utvecklarna i allmänhet 70 procent av det de säljer för. I Apples fall behåller bolaget 30 procent av intäkterna.

Annons
X

Men nu har mobiljätten Telefónica slagit sig ihop med Mozilla, en organisation som bland annat tagit fram webbläsaren Firefox. Båda två har tidigare arbetat på området men nu har de bestämt sig för att tillsammans ta fram en ny plattform för smarta mobiler som kan utmana Apple, Google och även det än så länge rätt lilla systemet Windows Phone från Microsoft.

Målet är att kunna presentera en färdig lösning senare i år. Projektet går under namnet Open Web Devices platform, OWD, och bygger på webbstandarden html 5.

Upplägget presenterades i samband med den stora mobilmässan i Barcelona. Tanken är att de som utvecklar program ska få full tillgång till i stort sett alla funktioner i mobilen och även riktigt grundläggande saker som att ringa, skicka meddelanden och surfa på nätet kan då skötas av program som olika utvecklare tagit fram. Det innebär också att om en utvecklare gjort ett program för att ringa eller skicka meddelanden så kan det användas i en rad olika mobiler från olika tillverkare.

Enligt Telefónica och Mozilla blir det också möjligt att ta bort mycket av den mjukvara som nu behövs i mobilerna. Det bidrar även till att få ned kostnaden för den färdiga mobilen och det här är ett av de tyngsta skälen bakom projektet. I en skriftlig kommentar säger Carlos Domingo, chef för produktutveckling på Telefónica Digital, att bolagets erfarenhet från Latinamerika visar att dagens smarta mobiler är alldeles för dyra för många konsumenter.

Dessutom vill Telefónica och Mozilla komma bort från den inlåsningseffekt som finns i dag. Med den nya lösningen ska man framför allt ladda ned nya program direkt från olika webbsajter och då försvinner ingenting av intäkterna till de som driver nätbutikerna.

De båda företagen försäkrar att den nya plattformen ska vara fritt tillgängligt för alla mobiltillverkare.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X