Ny mjukvara mot barnporr

Ett slags antivirusprogram mot barnporr har utvecklats av datasäkerhetsföretaget Netclean Technologies. Polisen hoppas att det kan bli ett kompletterande redskap i kampen mot barnporren.

Under strecket
Publicerad
Rikspolischef Stefan Strömberg och drottning Silvia är ense om att det behövs nya vapen mot barnporren på internet.

Rikspolischef Stefan Strömberg och drottning Silvia är ense om att det behövs nya vapen mot barnporren på internet.

Annons

– Jag tycker att det är en väldigt spännande dag i dag, när vi får presentera ett nytt medel i kampen mot barnporr, sade drottning Silvia på en presskonferens om det nya datorskyddet mot barnporr, mjukvaran Netclean Proactive. World Childhood Foundation, som drottningen har grundat, har tillsammans med Telia Sonera stött Netclean Technologies i projektet att ta fram mjukvaran.

Skyddet kan liknas vid ett slags antivirusprogram. Så fort en barnporrbild kommer till en dator som är utrustad med programmet underrättas säkerhetsansvarig på företaget där datorn står via sms eller e-post. Det spelar ingen roll om bilden hämtas från internet, skickas på e-post eller kommer från en cd-romskiva eftersom det är den speciella bildens identitet som programmet reagerar på. Det är skillnaden mot de filter som finns på vissa företag i dag, som bara reagerar om användaren besöker vissa internetadresser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons