”Ernkrans, låt det inte bli fyra förlorade år”

Om högre utbildning och forskning ska kunna göra allt det som förväntas – då måste ministern för högre utbildning och forskning ta Styr- och resursutredningen från bordet och omsätta den i verklig politik. Det skriver Jacob Adamowicz, Sveriges förenade studentkårer, och Mats Ericson, Sveriges universitetslärare och forskare.

Under strecket
Publicerad

Ny minister för högre utbildning och forskning är Matilda Ernkrans (S) som pratar med reportrar under en pressträff i riksdagshuset den 21 januari.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

I fredags fick Matilda Ernkrans, vår nya minister för högre utbildning och forskning, decenniets viktigaste utredning på sitt bord. Styr- och resursutredningen har haft i uppdrag att se över styrsystemen och finansieringen av universitet och högskolor, och tillsattes för att få bukt med svårigheter som drabbat sektorn under lång tid. Hur ministern nu väljer att agera avgör ifall svenska universitet och högskolor ska få möjlighet hejda den oroväckande utvecklingen och istället arbeta mer långsiktigt för allt bättre utbildning och forskning.

Studenter och lärare är överens om att universiteten och högskolorna idag tampas med flera problem som skulle kunna åtgärdas. Den politiska styrningen har länge varit ryckig och oförutsägbar. Regering efter regering har lagt nya förväntningar på våra lärosäten utan att tillföra resurser för genomförande. Istället minskar resurserna per student på grund av ett systemfel i resurstilldelningen som innebär att undervisningen förväntas effektiviseras varje år – föreläsningar ska gå fortare, och tentor rättas snabbare. Konsekvensen är att vissa utbildningar ska drivas på 40–50 procent av de resurser de hade 1994.

Annons
Annons
Annons