Ny metod ska lösa gamla mord

Dna-spår och andra bevisföremål som försvunnit. Vittnen som glömt vad de sett. Uppgiften är svår för de utredare som jobbar med totalt runt 500 ”kalla fall”, gamla olösta mordfall, i Sverige. Nu kommer ett nytt förslag om bättre förvaring av spår från gamla brottsplatser – något som ska hjälpa polisen med den tekniska bevisningen i kalla fall.

Under strecket
Publicerad
Annons

På kvällen den 2 december 1998 hittades en 18-årig flicka blodig och livlös i en villaträdgård i skånska Höganäs. Hon hade gått ut för att köpa bröd och troligen ertappat två cykeltjuvar vid ett hus i närheten.
Skånes kalla fall-grupp har i flera omgångar arbetat med mordet. Ett tips ledde till att man grep två män 2006, och åtal väcktes. Bägge männen erkände att de varit på platsen, men de skyllde på varandra när det gällde dödsmisshandeln. Männen friades av domstolen.
Mordet finns kvar på Skånes kalla fall-lista.
Bilden är från en manifestation mot våld kort efter mordet i Höganäs.

Den 14 oktober 1996 hittades en student svårt knivskuren vid Swartlings ridskola på Valhallavägen i Stockholm. Han avled senare på sjukhus. I höstas greps en misstänkt man i 40-årsåldern som troddes vara den som ringt larmsamtalet om mordet. Han häktades sedan på sannolika skäl misstänkt för mordet, men efter fortsatt utredning gick det inte att binda honom till mordet. Mannen är nu helt avförd från utredningen. Kalla fall-gruppen i Stockholm har dock hittat nya spår efter en annan misstänkt gärningsman som man nu jobbar med.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons