Ny metod ger säkrare diagnos av Alzheimers

Minnet sviktar, det är svårt att hitta rätt ord. Detta kan vara symtom på Alzheimers sjukdom, men måste inte vara det. I en stor internationell studie presenteras en ny metod som mäter proteinet tau i hjärncellerna, vilket ger en säker diagnos.

Under strecket
Publicerad
– Bilden från en PET-kamera visar på omfattande mängder av sjukligt tau-protein i tinning- och hjässloberna hos en patient med Alzheimers sjukdom. När proteinet tau klumpar ihop sig i hjärnan så gör det att nervceller dör och patienterna får de första Alzheimerproblemen, säger  Oskar Hansson, professor i neurologi.

– Bilden från en PET-kamera visar på omfattande mängder av sjukligt tau-protein i tinning- och hjässloberna hos en patient med Alzheimers sjukdom. När proteinet tau klumpar ihop sig i hjärnan så gör det att nervceller dör och patienterna får de första Alzheimerproblemen, säger Oskar Hansson, professor i neurologi.

Foto: TT och Picasa
Annons

Att ställa diagnosen Alzheimers sjukdom är ofta inte lätt, inte ens för specialistläkarna. Problem med minnet eller förmågan att orientera sig som är typiska symtom kan också bero på andra hjärnsjukdomar eller botbara tillstånd som sömnstörningar, utbrändhet eller depression.

Men nu har en stor internationell studie utvärderat en metod som visat pålitliga resultat. Genom att mäta spridningen av proteinet tau i en så kallad PET-kamera kan man få en säker diagnos av Alzheimers. Tau är ett protein som underlättar transport av viktiga ämnen längs nervcellstrådarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons