Annons

Ny medicin räddar tusentals kvinnors liv

Att föda barn i exempelvis Sudan är betydligt mer riskfyllt, jämfört med Sverige. Risken för både livshotande blödningar och infektioner är större. Arkivbild.
Att föda barn i exempelvis Sudan är betydligt mer riskfyllt, jämfört med Sverige. Risken för både livshotande blödningar och infektioner är större. Arkivbild. Foto: Nasser Nasser

Tack vare en ny variant av ett äldre läkemedel kan tusentals kvinnors liv komma att räddas. Detta efter att läkemedlet, som förhindrar blödningar efter förlossningar, har gjorts om så att det tål värme.

TT
Publicerad

Att föda barn är långt ifrån riskfritt. Framför allt i låg- och medelinkomstländer där tillgången på en effektiv sjukvård är begränsad. Ett stort problem är de blödningar som kan uppstå efter förlossningen, något som skördar runt 70 000 kvinnors liv varje år samt många av deras barn.

För att förhindra dessa blödningar används normalt substansen oxytocin, men för att detta läkemedel ska fungera effektivt måste det förvaras och transporteras "kylskåpskallt", i 2–8 grader Celsius, vilket är svårt i många länder.

Annons
Annons
Annons