Ny lucka i gymnasielagen: Snabba elever kan avvisas

Ett antal ensamkommande går ut gymnasiet i sommar. Om frågan om att få stanna enligt gymnasielagen inte hinner avgöras försvinner den möjligheten.
Ett antal ensamkommande går ut gymnasiet i sommar. Om frågan om att få stanna enligt gymnasielagen inte hinner avgöras försvinner den möjligheten. Foto: Daniel Nilsson/TT

Några av de ambitiösaste ensamkommande riskerar att missa chansen att stanna med gymnasielagen. Långa köer i domstolarna gör att lagen inte hinner prövas innan de går ut gymnasiet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Annons

Gymnasielagen som klubbades igenom 2018 skulle ge tusentals ensamkommande ungdomar en chans att stanna i Sverige för att avsluta sina gymnasiestudier. Om de därefter får en anställning på minst två år inom sex månader ska de kunna få permanent uppehållstillstånd.

Men innan en myndighet kan besluta om en asylsökande får stanna enligt gymnasielagen ska det ursprungliga asylärendet vara avgjort. Först då, om beslutet blir att den sökande inte har skyddsskäl, tas ställning till om den sökande får stanna enligt gymnasielagen.

Annons
Annons
Annons