Ny lag ska stoppa hungern i Indien

I Indien forsätter hunger och undernäring vara stora problem och regeringen planerar en ny lag som ska garantera superbilligt vete och ris till landets fattigaste familjer. Att 400 miljoner människor ska få hjälp med basmat är en påminnelse om de enorma utmaningar som Indien står ­inför.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Frågan om hur Indien ska föda sin gigantiska befolkning är mer aktuell än någonsin. De senaste årens dåliga skördar har pressat upp landets matpriser till rekordnivåer och den starka ekonomiska tillväxten har ännu inte ökat de fattigas inkomster i någon större utsträckning. Löftet om en ny matgaranti bidrog därför starkt till att ge Kongresspartiet, med Sonia Gandhi i spetsen, utökat mandat vid parlamentsvalet ifjol och fortsatt styre av en koalitionsregering.

Med den nya lagen ska alla familjer som lever under den officiella fattigdomsgränsen garanteras 25–35 kilo ris eller vete per månad till ett pris av tre rupier, eller 50 öre, per kilo. 35 kilo kan låta mycket men familjerna är stora och måltiderna består nästan uteslut- ande av bröd eller ris. Mjölk, kött, frukt och färska grönsaker är för många familjer utom räckhåll och en anledning till att nära hälften av Indiens barn under fem år fortfarande lider av undernäring.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons