Annons
X
Annons
X

Ny lag ratar riskkapital i friskolor

Ny lagstiftning för friskolor kommer utesluta de flesta riskkapitalbolag som ägare till friskolor. Det säger utbildningsminister Jan Björklund på en pressträff på torsdagen.

På en direkt fråga om det lagförslag som ska presenteras före valet kommer att utesluta riskkapitalbolag som ägare svarar Björklund: 

– Ägarna ska vara långsiktiga och det utesluter i praktiken de flesta riskkapitalbolag. För många är ju hela idén att utveckla verksamheten och sedan sälja med stor vinstmarginal.
På en direkt fråga om det lagförslag som ska presenteras före valet kommer att utesluta riskkapitalbolag som ägare svarar Björklund: – Ägarna ska vara långsiktiga och det utesluter i praktiken de flesta riskkapitalbolag. För många är ju hela idén att utveckla verksamheten och sedan sälja med stor vinstmarginal. Foto: SCANPIX

Konkursen för Sveriges näst största friskoleföretag, riskkapitalägda JB Education, har skakat om friskolebranschen rejält. Färre elever på gymnasiet, för stort fokus på praktiska gymnasieutbildningar och hög belåning blev JB:s fall.

Någon vinstaffär blev det inte, danska rikskapitalbolaget Axcel valde efter fem år att försätta JB-koncernen i konkurs. När beskedet kom stod eleverna handfallna. Nu har många av JB:s skolor har köpts upp av andra friskolekoncerner, men inte alla. Dessutom fattas det drygt en miljard kronor efter konkursen.

Arbetet med ny lagstiftning pågår, och utbildningsminister Jan Björklund efterlyser hårdare krav, och hårdare granskning av de företag som vill ge sig in i friskolevärlden.

Annons
X

– I tillståndsgivningsprocessen måste man ganska långsiktigheten hos ägare. Det här är inte ett beteende vi kan acceptera, säger han.

På en direkt fråga från SvD om det nya lagförslaget kommer att utesluta riskkapitalbolag som ägare svarar Jan Björklund:

– Inte per definition men friskoleutredningen gör en avgränsning på så sätt att ägare ska ha ett långsiktigt ägande och det utesluter i praktiken de flesta riskkapitalbolag. Ofta är det ju hela idén att man går in kortsiktig för att göra verksamheten mer lönsam för att sedan sälja med stor vinstmarginal. De företag som har den affärsidén, de utesluts.

Han tillägger att de inte borde vara något problem att identifiera vilka riskkapitalbolag som diskvalificerar sig.

– Det är ju ingen hemlighet vad företag har för affärsidé.

Jan Björklund räknar med att lagförslag ligger färdigt före valet. I så fall kan den nya lagen träda i kraft 1 januari 2015.

Annons
Annons
X

På en direkt fråga om det lagförslag som ska presenteras före valet kommer att utesluta riskkapitalbolag som ägare svarar Björklund: – Ägarna ska vara långsiktiga och det utesluter i praktiken de flesta riskkapitalbolag. För många är ju hela idén att utveckla verksamheten och sedan sälja med stor vinstmarginal.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X