Ny lag öppnar jättemarknad

Bedömare tror att förbudet kommer släppas redan i juli - vilket då öppnar världens största marknad för Oriflame.

Under strecket
Publicerad
Annons

KUNSHAN, KINA. Oriflames 100-miljoners satsning i Kina skördar framgångar. Myndigheterna har offentligt utlovat ny lagstiftning som tillåter direktförsäljning redan i år.
Hundratals säljkonsulenter sitter placerade i prydliga rader. De applåderar kontrollerat, ingen höjer rösten. Det ser mer ut som ett kommunistiskt partikonvent, än ett passionerat säljmöte.
När Oriflames svenska strateger tittar på videoinspelningar från sina konkurrenters säljmöten i Kina blir olikheterna med deras verksamhet i övriga världen påtagliga.

– Vi måste hålla lägre profil här. I stället för passionerade säljmöten med 1 000-tals säljkonsulenter kommer det nog att röra sig om mindre grupper med säljkonsulenter som samlas, säger Björn Holmsen, vd för Oriflame i Kina.
Direktförsäljning är fortfarande förbjuden i Kina. Myndigheterna satte stopp för det 1998 sedan flera försäljningsnätverk urartade i pyramidspel med tusen-tals människor som förlorade allt de ägde. Men framför allt är myndigheterna oroliga att nätverken ska skapa
social oro, att något av nätverken ska utnyttjas av folk med politiska syften.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons