Ny lag höjer priset på mp3-spelare

Priset höjs rejält på flera mp3-spelare sedan den nya kassettersättningen blivit klar. En Ipod kan nu bli över 200 kronor dyrare.

Under strecket
Publicerad
Annons

I går blev de nya nivåerna för kassettersättningen klara efter förhandlingar mellan upphovsmännens organisation Copyswede och företrädare för elektronikförsäljarna.
I och med uppdateringen av upphovsrättslagen den 1 juli förändras kassettersättningen, som ska kompensera upphovsmän för den lagliga kopiering som konsumenter gör för privat bruk av till exempel musik och film. Ersättningen för digitala produkter ska baseras på megabyte i stället för på hur många minuter som går att spela in. I det nya avtalet blir kassettersättningen för mp3-spelare 0,4 öre per megabyte. Med dagens regler är ersättningen sex kronor för alla mp3-spelare.

Det blir en betydligt högre ersättning på de större bärbara musikspelarna. För en Ipod som rymmer 60 gigabyte, den största modellen, blir den nya kassettersättningen 240 kronor. För mindre mp3-spelare blir höjningen inte lika kraftig, i många fall handlar det om en minskning. För en spelare som kan lagra en gigabyte blir ersättningen fyra kronor.
Hårddisksbaserade
videospelare beläggs med en ersättning på 0,35 öre per megabyte, här finns dock ett tak på 320 kronor.
Däremot har parterna ännu inte kommit överens om de nya nivåerna för tomma cd- och dvd-skivor. Därför förlängs de gamla nivåerna tillfälligt. Enligt den nya lagen ska ersättningen vara 0,25 öre per megabyte för cd-skivor. Lagen ger dock parterna en möjlighet att förhandla fram en lägre nivå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons