Ny lag förbjuder kopior av böcker

Nu är det slut på gratiskopierandet av studentlitteratur. En ny lag ska kraftig begränsa möjligheten att kopiera böcker. Äntligen, jublar författarna, medan studenterna ser det som ett hårt slag mot deras ekonomi.

Publicerad
Annons

I dag är det fullt tillåtet att gå in på ett bibliotek, låna vilken bok som helst, lägga den i kopiatorn och kopiera den från pärm till pärm, så länge kopian bara är för eget bruk. Ett stort problem framför allt för författare av studentlitteratur, enligt Sveriges läromedelsförfattares förbund, SLFF.
– Många av våra medlemmar är ute och föreläser på universiteten. När de kommer in i föreläsningssalen sitter där hundra studenter med var sitt uppkopierat exemplar av författarens verk. Det har blivit väldigt bekymmersamt, vi måste sätta stopp för den massiva kopiering som sker, säger Jenny Lundström, förbundsdirektör på SLFF.

Enligt ett nytt lagförslag, som regeringen arbetat fram tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet, kommer det i framtiden att bli förbjudet att kopiera hela böcker. Straffet blir böter eller fängelse i upp till två år.
Det nya lagförslaget ingår som en del i den omfattande uppdatering av upphovsrättslagstiftningen som just nu behandlas av lagrådet.
Däremot ska det även i fortsättningen vara tillåtet att kopiera kortare avsnitt ur böcker för privat bruk. Exakt hur mycket som är acceptabelt preciseras inte i lagförslaget, men enligt Christoffer Démery, rättssakkunnig på justitiedepartementet, kommer det alltid att vara mindre än halva boken.
Lagförslaget kommer att få stora konsekvenser för landets studenter.
– Med tanke på kostnaderna för studentlitteraturen är det viktigt att kopieringsmöjligheten finns kvar. Speciellt viktigt är det eftersom kurslitteratur ofta inte finns på bokhandeln när en kurs börjar, och när biblioteken inte har tillräckligt många exemplar tvingas studenterna att kopiera, säger Lotta Ljungquist, vice ordförande på Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons