Kritiserad upphovsrätt vann omröstning

Max Andersson (MP) gick emot majoriteten när EU-parlamentets rättsliga utskott på onsdagen röstade ja till ett kritiserat förslag om ny upphovsrättslagstiftning. Arkivbild.
Max Andersson (MP) gick emot majoriteten när EU-parlamentets rättsliga utskott på onsdagen röstade ja till ett kritiserat förslag om ny upphovsrättslagstiftning. Arkivbild. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

EU-parlamentets rättsliga utskott har röstat ja till ett förslag om ny upphovsrättslagstiftning. Kritikerna menar att den kan vara slutet för dagens öppna internet. Upphovsrättsorganisationerna välkomnar beskedet.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

I förslaget har kritikerna riktat in sig på artiklarna 11 och 13. Den förstnämnda handlar om att medier som producerat material via licenser ska få ersättning när de stora internetplattformarna, som till exempel Google och Facebook, länkar till materialet. Försök i den vägen har redan gjorts i Spanien och Tyskland utan större framgång.

Enligt kritikerna uppstår problemet när förslaget ska omvandlas i lag i de 28 medlemsstaterna som kan ha helt olika syn på vad som ska omfattas och vad som egentligen kan kallas för en länk. Är till exempel ett lästips på Twitter tillräckligt för att vara brottsligt? Den artikeln vann med en rösts övervikt i utskottet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons