BloodlandsNy kriminalserie håller inte – ni kan bättre BBC

James Nesbitt spelar utredaren Tom Brannick  i ”Bloodlands”.
James Nesbitt spelar utredaren Tom Brannick i ”Bloodlands”. Foto: Steffan Hill/C More

”Bloodlands” bökar i Nordirlands konfliktfyllda historia, men inte på allvar eller med något djupare intresse. Här får en överarbetad intrig rollfigurerna att hämmas i sin utveckling.

Publicerad
Suget efter atmosfär och miljö förblir otillfredsställt i ledsamt hög grad i ”Bloodlands”.

Suget efter atmosfär och miljö förblir otillfredsställt i ledsamt hög grad i ”Bloodlands”.

Foto: Steffan Hill/C More
Annons

Gammalt hat rostar aldrig, och nu brinner bilarna i Belfast igen. Ännu inte i gammal trubbelomfattning visserligen, men i alla fall. Den gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien som blev resultatet av brexit tilltalar inte hårdföra unionister, samtidigt som män med vapen vinner makt och status på att odla våldsamma konflikter. Dessutom sticker det i ögonen att Sinn Fein tycker sig kunna bortse från coronarestriktioner när man håller begravning. Och även om det i främsta ledet inte sällan syns unga människor och barn, anar man organiserade krafter i bakgrunden.

När en lokal gangster/affärsman med republikanska rötter blir kidnappad i första avsnittet av ”Bloodlands”, anar utredaren Tom Brannick (James Nesbitt) att fallet har kopplingar till politiska motsättningar i det förflutna. Somligt pekar i riktning mot en serie ouppklarade mord som skedde vid tiden för fredsavtalet 1998. Eller vad som nu hände. Kropparna har aldrig återfunnits. Och ett av de förmodade offren var Brannicks egen hustru. Efter hennes försvinnande har han uppfostrat deras charmknippe till dotter på egen hand.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons