Ny kravalltaktik havererade

Två ungdomar sitter anhållna misstänkta för våldsamt upplopp efter den så kallade gatufesten Reclaim the city i Stockholm. Men demonstranter som vill anmäla poliser för övervåld får det svårt – och civilklädda och anonyma poliser kommer att få en större roll vid kommande demonstrationer.

Under strecket
Publicerad
Anonyma poliser klädda som gatudemonstranter slog till mot Reclaim-deltagare på Sergelgatan i Stockholm 
i måndags.

Anonyma poliser klädda som gatudemonstranter slog till mot Reclaim-deltagare på Sergelgatan i Stockholm i måndags.

Annons

När civilpoliser och aktivister från ”gatufesten” drabbade samman i centrala Stockholm i förrgår var det ett misslyckande för polisens nya taktik. I stället för att enligt planen snabbt gripa våldsverkare och låta festen fortsätta fick de civilklädda poliserna ägna all kraft åt att skydda varandra mot föremål som kastades mot dem.
En 17-årig man och en 24-årig kvinna anhölls i går misstänkta för våldsamt upplopp, av de över hundra som greps under bråken.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap i Göteborg, är kritisk till hur civilklädda poliser inträngda mot ett kafé fick veva med sina teleskopbatonger:
– Det var ett exempel på en väldigt dålig polistaktik. Att civilklädda poliser hamnar i ett sånt läge vet jag inte om jag kan komma ihåg att jag sett tidigare.
Taktiken kallas ”särskild polistaktik” och är ett resultat av de bittra lärdomar som ordningsmakten drog efter Göteborgskravallerna år 2001. Meningen är att täta led med kravallutrustad polis med hjälmar och sköldar, som ringar in både fredliga och våldsamma aktivister, ska ersättas av snabba ”kavalitetsingripanden”. Syftet är att undvika konfrontationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons