Ny kontrovers om franska pensioner

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris Ett starkt motstånd från de närmast berörda har trasslat till den franska regeringens planer på en större pensionsreform.
Regeringen är besluten att fullfölja förändringen av pensionsbestämmelserna inom de statliga kraftjättarna EDF (elektricitet) och GDF (gas), trots att de anställda i de båda bolagen för några dagar sedan röstade nej till reformen.

Men varken premiärminister Jean-Pierre Raffarin eller finansminister Francis Mer känner sig bundna av den omröstningen. För dem räcker det med det avtal som i början av december undertecknades med tre av fem fackliga organisationer inom EDF och GDF.
För regeringen är uppgörelsen inom EDF och GDF central av två skäl. Den banar väg för en kommande privatisering av de båda företagen - och för den förändring av det franska pensionssystemet som regeringen vill ha avklarad före den 1 juli.
Omröstningen bland de anställda inom EDF och GDF var ett bakslag för regeringen (53 procent röstade nej). Den var också ett bakslag för de fackliga organisationer som
ställt sig bakom uppgörelsen i december.

Annons
Annons
Annons