Annons

Ny konstformen blev paradgren för Gustav III

Drottningholmsteatern.
Drottningholmsteatern. Foto: Johan Jeppsson/TT

Sverige var inte först men hakade snabbt på trenden med opera – mycket beroende på kung Gustav III:s brinnande intresse.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”När fick vi opera i Sverige? Jag vet att musikformen växte fram under barocken, men hur snabbt letade den sig hit upp till oss?”

Dick Harrison: Som jag bloggat om tidigare, någon gång under 2014, utvecklades operafenomenet i Florens under decennierna kring år 1600. Syftet var att återskapa antikens grekiska drama – man utgick från att dramernas texter hade sjungits och inte talats, vilket ledde till introduktionen av recitativ, en typ av deklamerande sång som utmärker många operor. På kort tid blev musikdramatiken mycket populär, med Claudio Monteverdi som förste store kompositör. Hans ”L’Orfeo”, som komponerades för Gonzagahovet i Mantua 1607, framförs fortfarande. Själva ordet opera började brukas senast på 1630-talet, vid samma tid som man i Venedig lät uppföra det första kända operahuset. Då hade operan redan letat sig norr om Alperna. Som första tyska opera brukar ”Dafne” (1627) räknas, men musiken (av Heinrich Schütz) har inte bevarats, och det är osäkert om dramats huvudtext sjöngs eller talades.

Annons
Annons
Annons