Annons
X
Annons
X

Ny kommission utreder Hammarskjölds död

Flyghaveriet som orsakade Dag Hammarskjölds död 1961 har följts av en rad teorier och konspirationer. Efter att nya bevis kommit fram ska en ny internationell kommission nu undersöka omständigheterna kring kraschen.

Dag Hammarskjöld
Dag Hammarskjöld

Kommissionen består av fyra internationella jurister, däribland en tidigare chefsåklagare vid Haagtribunalen, som på privat initiativ ska utreda förhållandena kring FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjölds död.

Kommissionen ska sedan överlämna utredningen till FN, som avgör om en ny officiell utredning ska genomföras eller om fallet ska läggas i byrålådan.

Initiativtagarna startade kommissionen efter att en särskild kommitté gjort en översyn av de nya bevis som kommit fram de senaste åren.

Annons
X

Juristerna ska bland annat försöka besvara frågan varför flygplansvraket officiellt sett inte hittades förrän 15 timmar efter olyckan – trots att kraschen skedde nära flygplatsen. Dessutom ska gruppen titta närmare på vittnesmål som lokala ortsbor lämnat. Flera vittnen ska ha sett ett annat mindre plan attackera Hammarskjölds DC-6-flygplan.

– Det här vittnesmålen är i sig inte nya. Det har funnits på bordet länge. Men tidigare ansågs de inte relevanta eftersom det var personer från lokalbefolkningen som lämnat uppgifterna, säger Henning Melber, chef på Dag Hammarskjöldsstiftelsen och medlem i den särskilda kommittén.

Han är övertygad om att kommissionen ska kunna leda arbetet framåt, men vill samtidigt inte hoppas för mycket.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror att det är svårt att finna en 100 procentig sanning. Men det viktiga är att fallet inte läggs ner. Huvudsyftet är att få slut på alla spekulationer, säger Henning Melber.

  Olyckan inträffade natten mellan den 17 och 18 september 1961. Vid den här tiden var Kongokrisen särskilt infekterad och utbrytarstaten Katanga hade förklarat sig självständigt. Dag Hammarskjöld var på väg till staden Ndola för att medla mellan parterna när planet kraschade ner mot nuvarande Zambia.

  Annons
  Annons
  X

  Dag Hammarskjöld

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X