Annons
X
Annons
X

Ny kolumnist: Christina Lampe-Önnerud

Vi står inför en orolig men spännande höst för världsekonomin. SvD Näringslivs fyra nya kolumnister kommer varje onsdag på tidningens sistasida att tolka händelserna och dela med sig av sina personliga reflektioner. Här är en närmare presentation av Christina Lampe-Önnerud och några av hennes tankar inför hösten.

[object Object]
Christina Lampe-Önnerud. Foto: TOMAS ONEBORG

Christina Lampe-Önnerud är innovatör och uppfinnare av det första Svanen-märkta litiumbatteriet.

Hon är sedan ett antal år tillbaka bosatt i USA där hon grundat batteritillverkaren Boston-Power, som utsetts till ett av USA:s ledande miljöteknikföretag. Själv har Christina fått motta en rad utmärkelser, senast i somras utsågs hon till Årets svenska kvinna av den Sverigefrämjande organisationen SWEA.

I våras var hon inbjuden som talare på den stora teknikkonferensen Ted i Kalifornien, där hon bland annat delade scen med Bill Gates.

Annons
X

Hon är sedan 2010 medlem av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Vad tänker du om turbulensen i världsekonomin?

–Det är sant att det finns stor osäkerhet i den globala ekonomin, men det finns fortfarande också stora möjligheter. Behovet av politiskt ledarskap har kanske aldrig varit större men det kräver samarbeten över gränserna, mellan människor med insikter i policy, marknader, företagande och innovation. Som entreprenör kommer jag att fortsätta att vara direkt involverad i att försöka hjälpa till att driva positiva förändringar för nästkommande generationer både vad gäller ekonomin och miljön.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vilka frågor inom ekonomi och politik kommer att bli viktigast i höst?

  –Tillväxt och innovation kommer att driva mycket av framtidsdiskussionerna när vi väger för- och nackdelar med kortsiktiga vinster mot långsiktiga investeringar. Det kommer att fattas viktiga beslut i både styrelserum och kabinett kring vilka marknader som behöver och faktiskt får uppmärksamhet och styrkraft.

  Vilka ämnen kommer du att ta upp i dina kolumner?

  –Vi befinner oss i en mycket spännande tid med nya utmaningar och möjligheter, i dialogen mellan entreprenörer och etablerade ledare, i de globala diskussionerna kring ekonomi och miljö, och i balansen mellan Kina, USA och Europa. Det känns mycket angeläget för mig att vi tar oss an de stora frågorna och att vi alla drar vårt strå till stacken, att vi alla blir en kugge i hjulet för en bättre framtid!

  Annons
  Annons
  X

  Christina Lampe-Önnerud.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X