Ny klimatvarning: Vi bör skippa tre av fyra köttbitar

Vad det blir för mat avgör till stor del vad det blir för klimat. Om forskarna bakom den nordiska uppföljningen på Eat-Lancet-rapporten får bestämma blir det bara en fjärdedel så mycket kött som i dag – och tio gånger så mycket nötter och baljväxter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kött till försäljning i en köttdisk i Hötorgshallen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Mängden grönsaker måste öka och mängden kött måste minska – om det ska vara bra för vår hälsa och planeten.

Foto: TT

Amanda Wood är en av nio forskare bakom den nordiska uppföljningen på den globala Eat-Lancet-rapporten.

Foto: Stockholm Resilience Centre

Kött till försäljning i en köttdisk i Hötorgshallen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Kött till försäljning i en köttdisk i Hötorgshallen.
Kött till försäljning i en köttdisk i Hötorgshallen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Dagens matproduktion utarmar jordens resurser på ett ohållbart sätt och är en drivande faktor bakom klimatförändringen. Samtidigt lider fler än tre miljarder människor av antingen över- eller undervikt. För att jordens växande befolkning i framtiden ska kunna förses med mat som är både hälsosam och hållbar för planeten kommer det därför att krävas en stor omställning av såväl jordbruket som människors matvanor.

Annons
Annons
Annons