Annons

Ny indikator ska kolla privata tjänstesektorn

Tillväxten i den privata tjänstesektorn faller och kommer att försvagas ytterligare under tredje kvartalet. De bedömningarna gör Almega och Nordea som tillsammans tar fram den nya Tjänsteindikatorn.

Under strecket
Publicerad

Även sysselsättningen inom tjänstesektorn har rasat signifikant och kommer att minska ännu mer under hösten. - Den privata tjänstesektorn svarar för 45 procent av ekonomin. Industrin, exklusive byggnadsindustrin, svarar bara för en femtedel. Tjänsteindikatorn fokuserar alltså på den del av ekonomin som är störst, säger Owe Danemar, chefsekonom på Almega. Tjänsteindikatorn har fallit kontinuerligt de fyra senaste kvartalen. Indextalet sjönk från 56 till 53 under andra kvartalet i år. Det antyder att tjänstesektorerna närmar sig nolltillväxt. Man brukar säga att 50 utgör gräns för ökad eller minskad ekonomisk aktivitet.

- Indikatorn är betydelsefull och har fallit flera kvartal i rad. Det ser inte bra ut. Produktionstillväxten mattas av, säger Owe Danemar. - Många företag har haft eller har för stor kostym som kostar pengar. Enda sättet att spara är att krympa den, fortsätter han. Tjänsteindikatorn är indelad i delindikatorer. En handlar om arbetsmarknaden och den drabbades av ett nytt kraftigt fall under första kvartalet som fortsatte under kvartal två. Detta visar, enligt Tjänsteindikatorn, en fallande sysselsättning framöver som kan resultera i en relativt kraftig ökning av den totala arbetslösheten.

Annons
Annons
Annons