Ny impuls ska rädda Chirac

PARIS Inrikesministern Dominique de Villepin blir ny fransk premiärminister. Efter det politiska bakslaget för regeringen i söndags när fransmännen röstade ner EU-fördraget, är det de Villepin som ska ge Frankrike den ”nya impuls”, som presidenten utlovade efter sitt misslyckande. Men utmaningen blir svår.

Under strecket
Publicerad
Annons

Dominique de Villepin hade redan i mitten av maj kapat förtöjningarna på högerkanten genom att tala om behovet av en djärvare politik. Men spekulationerna om vem som skulle leda en ny fransk regering handlade in i det sista ändå om att högerpartiets ledare och förre inrikesministern, Nicolas Sarkozy, skulle vara en tänkbar kandidat. I sina kommentarer i söndags kväll hade ju Sarkozy talat om behovet av en radikal förändring i Frankrike. Och det innebar att Sarkozy såg sig som den som skulle kunna ge landet en ny inriktning.

Men Sarkozy tros ha varit en för stor rival till president Jacques Chirac. Han skulle förmodligen ha krävt alltför stor självständighet för att vara tänkbar som premiärminister.

Annons
Annons
Annons