Annons

Ny högerpopulistgrupp: ”Kan vara fördel för SD”

Gruppen presenterades av bland andra Jussi Halla-aho och Marine Le Pen.
Gruppen presenterades av bland andra Jussi Halla-aho och Marine Le Pen. Foto: Virginia Mayo/TT

En ny partigrupp med EU- och invandringskritiska partier har skapats i EU-parlamentet.

– Den känsligaste frågan blir synen på Ryssland, säger statsvetaren Ann-Catherine Junger.

Under strecket
Publicerad

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1
Fortsätt läsa…

Identitet och demokrati (ID) – det är namnet på den nya partigrupp som samlar några av de mest namnkunniga högerpopulisterna i EU.

Medlemspartierna är samma som samlades i Milano i maj, på en stor träff för högerpopulistiska partier anordnad av italienska Legas partiledare Matteo Salvini. Att gruppen inte lyckats få in några nya medlemmar kan ses som ett misslyckande, enligt Ann-Catherine Junger.

– De har förhandlat med spanska Vox, men inte lyckats komma överens med dem. Andra stora partier som Sverigedemokraterna och polska Lag och rättvisa har de sannolikt inte lyckats övertala på grund av Rysslandsfrågan, säger hon.

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren.
Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren. Foto: Stina Stjernkvist/TT

”Vi drar en röd linje vid Rysslandssamarbete” sa SD:s toppnamn Peter Lundgren till SvD innan EU-valet.

Annons
Annons

I den nya partigruppen ID finns flera partier med en vänlig inställning till Ryssland.

Till exempel har Matteo Salvini, vars partikollega Marco Zanni valts till gruppordförande för ID, slutit ett formellt vänskapsavtal med Ryssland. Och tyska AFD:s ledare i EU-parlamentet, Jörg Meuthen, menar att den nya gruppen tillsammans kommer att driva avskaffandet av sanktioner mot landet.

– Situationen på Krim kommer inte att förändras. Vi behöver vara praktiska och samarbeta med Ryssland, säger han till Helsingin Sanomat.

Till samma tidning säger Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho att det inte stämmer, utan att partiet fortfarande är för sanktioner mot Ryssland.

– Det här är den känsligaste frågan för partierna i gruppen. Om Sannfinländarna och Dansk folkeparti anammar en mer rysslandsvänlig politik kommer det märkas i opinionen på hemmaplan, av historiska och geografiska skäl, säger Ann-Catherine Junger.

Partierna har bestämt sig för att inom gruppen samarbeta i tre frågor: EU:s roll, invandring och ekonomi. Samtliga partier är kritiska mot invandring och vill minska EU:s makt, men att de väljer att samarbeta om ekonomiska frågor förvånar Ann-Catherine Junger.

– Lega vill ha platt skatt och möjlighet till större budgetunderskott för att kunna få igenom det trots att landets ekonomi går dåligt. Där är Sannfinländarna längre till vänster och säger att man ska följa de budgetregler som finns i dag, säger hon och fortsätter:

– Dessutom skiljer de sig i handelsfrågor, där Nationell samling är mer protektionistiska medan de mindre partierna är frihandelsförespråkare.

Annons
Annons

Sverigedemokraterna väljer alltså att gå skilda vägar jämfört med Dansk folkeparti och Sannfinländarna, och bli kvar i sin nuvarande grupp ECR.

– Det är intressant att de splittras, men det kan vara en fördel för SD. Nu kan de peka på att de andra är med i en mer extrem grupp för att framhålla sig själv som rumsrena, säger Anne-Catherine Junger.

Hon är inte speciellt överraskad över att Sannfinländarna valde att ta steget till den nya partigruppen.

– Den mer nationalistiska falangen har helt tagit över partiet i och med valet av Jussi Halla-aho till partiledare 2017, säger hon.

Dansk folkeparti har däremot tidigare varnat för samarbete med Marine Le Pens Nationell samling, på grund av partiets antisemitiska rötter. Vad som föranlett partiet att byta fot här är inte helt lätt att avgöra, enligt Anne-Catherine Junger.

– Det skulle kunna vara så att de stora danska partierna nu har anpassat sig till deras invandringskritik i sådan grad att de inte längre har något att förlora på att samarbeta med Le Pen. Men tidigare har de varit mycket kritiska mot just detta, säger hon.

På frågan om vilken betydelse partigrupperna har svarar Anne-Catherine Junger att den är både praktisk och symbolisk.

– Det handlar dels om vilka resurser man får, organisatoriskt och ekonomiskt. Men det har också ett signalvärde, när SD kom med i ECR gav det partiet mycket legitimitet och gjorde att de kunde undvika att bli förknippade med många partier med sämre rykte, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons