X
Annons
X

Ny hedersbrottslag räcker inte

Brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubricering och reglerna för utvisning ska skärpas, enligt överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Det kan skicka en viktig signal – men det behövs mer, enligt Mikael Thörn, expert på hedersförtryck.

Av Anja Haglund / TT

Hedersbrott är i dag ingen juridisk term. Däremot kan hedersmotiv vägas in som en försvårande omständighet. Men de fyra partierna vill nu att hedersbrott ska ingå som ett eget brott i brottsbalken, och också införa en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv.

En utredning får ett par år på sig att titta på frågan, och ny lagstiftning planeras att träda i kraft den 1 januari 2022.

Brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubricering, enligt överenskommelsen mellan S, MP, L och C. En viktig signal, men mer behövs, enligt experter. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

Azam Qarai, som hedersutsatta på Linnamottagningen i Stockholm, är tveksam till skärpta regler om utvisning. "De som begår de värsta hedersbrotten, de är inte rädda. En del packar själva och åker tillbaka", säger hon. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X