Ny havsteknik kan lösa miljöproblem

Att använda havsvattnets olika temperatur som källa till energi är en väg att skapa en hållbar framtiden. Tekniken kallas OTEC och nu ökar intresset för denna, skriver Petter Dessne, grundare av OTEC Africa, tillsammans med andra debattörer.

Under strecket
Publicerad
Foto: PAT WELLENBACH / AP
Annons

Svältkatastrofer och tyfoner skördar offer och skapar ofattbart lidande i världen år efter år. Hjälporganisationer gör vad de kan, och det är ett behjärtansvärt arbete, men ännu bättre vore om dessa katastrofer alls inte uppstod.

I växthuseffektens spår har intresset ökat för tekniker inom alternativ energi. En sådan teknik är OTEC (ocean thermal energy conversion). OTEC fungerar ungefär som bergvärme, och kan användas i hav med varmt ytvatten, som kring Afrika, Kina, Indien, Indonesien, Filippinerna, Japan, arabstaterna, Brasilien och södra USA. Temperaturskillnaden mellan yt- och djuphavsvatten utnyttjas i en process där vatten förångas och drivs genom turbiner. Generatorer skapar elektricitet, och förångningen ger stora mängder färskvatten. Den enda restprodukten är djuphavsvattnet som pumpas ut något hundratal meter ned för att inte störa havsytans kemiska balans.

Annons
Annons
Annons