Annons
X
Annons
X

Ny hackerattack mot brittiska klimatforskare

En fil med 5 000 mejl har publicerats på nätet i vad som verkar vara ytterligare en hackerattack mot brittiska klimatforskare. Attacken ses som en uppenbar strategi att upprepa 2009 års Climategate.

Privata mejlväxlingar, med sträckning tio år tillbaka i tiden, mellan ledande klimatforskare knutna till University of East Anglia, publicerades på en rysk server under tisdagen och spreds sen vidare på klimatskeptiska bloggar. Polisen i Norfolk menar att den nya läckan är ”av intresse” för den gamla utredningen, eftersom man ännu inte har funnit någon ansvarig för attacken 2009,
rapporterar The Guardian.

Det var i november 2009, i anknytning till det pågående klimatmötet i Köpenhamn, som
Climategate-skandalen rullades upp. De över 1 000 mejl som offentliggjordes efter ett dataintrång sades bevisa att forskarna vid universitetet försökt manipulera fakta för att påvisa klimatförändringar och medvetet dolt information som talade mot den mänskliga inverkan på klimatet.

Försvararna menade att citaten som lyftes fram var ryckta ur sitt sammanhang och
en brittisk parlamentsutredning gav i mars i fjol de utpekade forskarna vid klimatforskningsenheten stöd i skandalen. De menade att forskarna inte hade för avsikt att vilseleda eller dölja information.

Annons
X

Händelserna 2009 ledde till att chefen för det brittiska forskningsinstitutet, professor Phil Jones,
tvingades stiga åt sidan. Han anklagades för att medvetet ha tagit bort mejl i syfte att försvåra utredningen, något han själv nekade till. I ett mejl, vars äkthet ännu inte har bevisats, i den nu pågående läckan uppmanar Jones sina kollegor att radera mejl.

Professor Michael Mann, verksam vid universitetet, bekräftar att hans meddelande finns bland de nu läckta breven. Av de mejl som släpptes i veckan verkar inget ha skrivits efter 2009. Detta kan antyda att breven kan vara en rest efter den första attacken och att de ännu okända gärningsmännen vill skapa så mycket uppståndelse som möjligt inför det stundande klimatmötet i Durban.

En tydlig skillnad mot 2009 års attack är att personerna bakom nu tydliggör sina motiv. Fetmarkerade citat i dokumenten följs av texten ”Dagens beslut bör baseras på all information vi kan få tillhanda, inte genom att dölja minskningen”.

I ett uttalande
meddelar universitetet att man inte har sett några tecken på intrång och att det återigen handlar om lösryckta citat.

LÄS OCKSÅ:
Carlgren: ”Jag avfärdar risken att helheten kan vara manipulerad” – (
9/12-2009)

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X