Annons
X
Annons
X

Ny generalstrejk i Portugal

Tåg, tunnelbanor och färjor står stilla i Lissabon i dag och många bussar är inställda, då Portugals två största fackföreningar har kallat till generalstrejk - den fjärde i Portugal på två år. Även sophämtare strejkar, enligt den spanska tidningen El País. Det statliga flygbolaget TAP har varnat för störningar i trafiken men har inte ställt in några flyg.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Även andra städer drabbas av endagsstrejken, som är en protest mot regeringens åtstramningspolitik som har resulterat i rekordhög arbetslöshet och den värsta ekonomiska nedgången sedan 1970-talet.

Högerregeringen, ledd av premiärminister Pedro Passos Coelho, förutspår att ekonomin kommer att krympa med 2,3 procent till slutet av året.

Arbetslösheten ligger på rekordhöga 18 procent. I ett tal i parlamentet under onsdagen försvarade Coelho strejkrätten men tillade att ”landet behöver färre strejker och mer arbete”, uppger AFP.

Annons
X

Arménio Carlos, generalsekreterare i det kommunistiska fackförbundet CGTP säger till El País att strejken är en protest ”för rätten till arbete och för ett arbete med rättigheter”. CGTP och socialistiska UGT har tillsammans över en miljon medlemmar i ett land med knappt tio miljoner invånare.

Portugal har tvingats skära i de offentliga utgifterna för att få nödlån från EU och Internationella valutafonden, som sedan 2011 stöttar upp den portugisiska ekonomin. Sedan eurokrisen har 30 000 offentliga jobb slopats, längre arbetsvecka införts och de sociala avgifterna höjts.

Lissabon TT-Reuters

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X