Blev rasande och rädd. Hon minns tillbaka till dagen då hon sextrakasserades och misshandlades – och vad händelsen ledde till.
Blev rasande och rädd. Hon minns tillbaka till dagen då hon sextrakasserades och misshandlades – och vad händelsen ledde till. Foto: Nikolai Jakobsen

Hon blev sextrakasserad – bidrog till historisk lag

Sextrakasserad och misshandlad på öppen gata. Nu berättar Marie Laguerre för SvD om händelsen som blev viral – och bidrog till en historisk lagändring. Nu har över 1 300 män fått böta för sextrakasserier på offentliga platser i Frankrike.

Uppdaterad
Publicerad

PARIS Det var en solvarm eftermiddag i juli. Ingenjörsstudenten Marie Laguerre var på väg hem från sommarjobbet i centrala Paris. Hon passerade ett kafé i parken Buttes-Chaumont, och hörde någon som visslade och ropade kommentarer om hennes kropp och klädsel.

När mannen fortsatte tappade den 22-åriga studenten tålamodet och skrek ”håll käften”. Mannen sträckte sig då till kafébordet intill, plockade upp ett askfat och kastade mot henne. När det missade ställde han sig upp, kom fram och slog henne i ansiktet så hårt att hon snubblade till. Från borden på kaféet kom chockerade blickar.