Ny försvarslogo för miljoner

Försvaret ska skrota den kungliga kronan och svärdet och ersätta dem med ett tre-kronormärke. Samtidigt förbjuds alla vapen – många med 300-åriga traditioner. Men bytet som kostar många miljoner har tillfälligt stoppats.

Under strecket
Publicerad
Försvarets informationsdirektör Staffan Dopping framför Försvarsmaktens nuvarande vapen som ska bort. Det består av lilla riksvapnet med kunglig krona på en sköld som lagts över ett stående svärd – symboler för myndighet och försvar.

Försvarets informationsdirektör Staffan Dopping framför Försvarsmaktens nuvarande vapen som ska bort. Det består av lilla riksvapnet med kunglig krona på en sköld som lagts över ett stående svärd – symboler för myndighet och försvar.

Annons

Arméns, marinens, flygvapnets och samtliga förbandsvapen ska vara borta om två månader, den 16 januari. De ska istället i ”all kommunikation” ersättas med en enda, ny, logotyp.
Denna skulle ha presenterats av Överbefälhavaren Håkan Syrén den 7 oktober. Men försvarets interna tv-sändning med ÖB och nya logotypen stoppades. Detta efter ingripande av Riksarkivet. Orsaken är att försvarsmakten inte följt 1982 års lag om Sveriges riksvapen. Enligt den ska Heraldiska nämnden yttra sig innan ett nytt vapen tas i bruk. Statsheraldiker Henrik Klackenberg vid Riksarkivet ingrep.
– I ett svep utraderar man användningen av de heraldiska
vapnen som i många fall har flerhundraåriga traditioner. Det vore en väldigt olycklig utveckling för det heraldiska kulturarvet. Det är ingenting som Riksarkivet kan uppmuntra, säger Henrik Klackenberg till SvD.
Den ansvarige för Försvarsmaktens profilbyte försvarar agerandet:
– Man måste knäcka ägg för att göra omelett. Det är klart att några kommer att tycka det är jobbigt på vägen. Men det blir en jävla fin omelett, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Staffan Dopping.

Annons

Det nya försvarsmärket ingår i försvarets profilbyte och ska finnas på allt från skyltar, hemsidor, brevpapper ned till askfat. Alla gamla vapen och märken ska bort. Detta kallas ”storstädning” på försvarsledningens intranät. Undantagen är fanor och uniformer – ”i dagsläget”.
Hur det nya märket ser ut har hemligstämplats men SvD kan avslöja att försvarets nya logotyp är snarlik nationalitetsmärket som svenska militära flygplan har. Alltså tre gula kronor på blå botten med en gul ring runt. I sin nya version är märket välvt, som en äldre officersknapp.
Tre-kronor-märket har drivits fram av ÖB:s informationsavdelning utan att Högkvarterets protokollsavdelning, försvarets egen traditionsnämnd eller personalorganisationerna har yttrat sig. Staffan Dopping medger: ”Vi har gjort misstag”.
Det finns intern kritik mot att märket lika gärna kunde symbolisera till exempel ishockeylaget Tre Kronor. I dag består Försvarsmaktens vapen av lilla riksvapnets tre kronor på en sköld. Bakom finns ett stående svärd som symboliserar försvar och överst den kungliga kronan.
– Kronan finns i hela statsförvaltningen som ett myndighetstecken. Försvarsmaktens vapen i dag är en del av en familj, ett system av visuell kommunikation. Att bryta mot det är olyckligt och onödigt, säger statsheraldikern Henrik Klackenberg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons