Annons

Ny forskning visar geners stora betydelse

Illustration av Thomas Molén.
Illustration av Thomas Molén.

Forskningen inom genetik går framåt i hög hastighet och det blir allt tydligare att stora delar av våra personlighetsdrag är nedärvda. Men vi har också förmåga att anpassa oss efter de egenskaper vi fått.

Under strecket
Publicerad

De allra senaste åren har vår förståelse för genetiska förklaringar av mänskliga beteenden ökat betydligt. Detta då billigare metoder för att sekvensera gener och bättre datorer och mjukvara för att analysera dessa sekvenser medfört att forskare nu kan kamma igenom fullkomligt enorma datamängder på mycket kortare tid än förut. Som vi sett i det här kapitlet har vi rätt länge vetat att det finns en genetisk påverkan på vårt beteende. Däremot har vi inte vetat vilka gener som påverkar vad. Detta håller nu på att förändras.

Det man förväntade sig när man först började undersöka det här var att man skulle finna ett fåtal gener där varje gen skulle förklara ett antal procent av egenskapen man letade efter. Men när man letade på detta vis fann man nästan ingenting. Forskarna visste att man till exempel borde komma upp i en förklaringsgrad på ungefär 50 % för intelligens, men man kom inte ens i närheten. Något var fel. Man myntade begreppet missing heritability för den heritabilitet som saknades.

Annons
Annons
Annons