Ny forskning: Fet ost lika nyttig som mager

UPPDATERAD. Det lönar sig inte för hälsan att gå över från fet till mager ost, visar en studie vid Köpenhamns universitet. De personer som åt vanlig ost höjde dessutom sitt goda kolesterol något jämfört med en annan grupp som åt marmeladsmörgåsar.

Studien finansierades av flera jordbruks- och mejeriorganisationer.

Under strecket
Publicerad
Vem älskar inte ost?

Vem älskar inte ost?

Foto: Janerik Henriksson/TT
En bit parmesan kan vara bra för hälsan

En bit parmesan kan vara bra för hälsan

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Ost i alla dess former.

Ost i alla dess former.

Foto: Alamy/IBL
Annons

Prästost, grevé, brie, feta, mozarella – tillhör du dem som gillar ost så kan du sannolikt med gott samvete fortsätta med din last. I alla fall enligt resultat publicerade av forskare vid Köpenhamns universitet som visar att varken kolesterol eller andra riskfaktorer för hjärthälsa förbättras av att växla till mager ost.

Studien är dock inte helt opartisk i och med att den finansierats av ett flertal internationella jordbruks- och mejeriorganisationer från bland annat Danmark, Kanada och Australien. Slutsatserna publicerades i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Annons
Annons
Annons