Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Hälsa

Ny forskning: En bit choklad om dagen är bra för hjärnan

Ett äpple om dagen är bra för magen, men en bit choklad gör hjärnan glad. Det hävdar forskare från University of L’Aquila i Italien.

Att det finns hälsofördelar med att äta mörk choklad är sedan tidigare känt. Men nyligen sammanställdes ett flertal studier och man kom då fram till att lite choklad varje dag kan leda till förbättringar i arbetsminnet, uppmärksamheten, språket och bearbetningshastigheten.

Annons
X

– Ett regelbundet intag av kakao och choklad har visat sig ha en rad positiva effekter på den kognitiva funktionen över tid, skriver forskarna Valentina Socci och Michele Ferrara från University of L’Aquila i Italien.

Deras analys, som publicerades i Frontiers in Nutrition, fann att äldre personer som riskerade ett försämrat minne drog störst fördelar från att äta choklad. Men man kunde även se att kakao, på kort sikt, hjälpte yngre människor att genomföra svårare kognitiva tester.

Anledningen är att mörk choklad är rik på kakao-flavonoider – som är kopplat till en rad hälsofördelar. Bland annat har studier från Harvard Medical School visat att flavonoider förbättrar blodtillförseln till hjärtat och minskar risken för blodproppar.

– Mörk choklad är en rik källa på flavonoider. Så vi tycker att man ska äta mörk choklad. Varje dag, säger de italienska forskare.

Okej, vi ska göra vårt bästa.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen