Annons

Forskare: Svenska väldigt känt språk i världen

Foto: IBL Montage: SVD

Att möta språk man inte förstår eller kan placera geografiskt blir allt vanligare i en globaliserad värld. En svensk forskare vid Australian National University har undersökt varför vi känner igen vissa språk och inte andra.

Under strecket
Publicerad

Lingvisten Hedvig Skirgård.

Foto: PrivatBild 1 av 2

Varje språk befinner sig ytterst ut på ett nät, och ju kortare sträcka från ett språk till ett annat, desto oftare har spelare förväxlat de två språken med varandra.

Foto: Hedvig Skirgård, Seán G. Roberts, Lars YenckenBild 2 av 2

2014 kom lingvisten Hedvig Skirgård vid Australian National University, tillsammans med kollegor, i kontakt med internetspelet The great language game som testar hur väl människor känner igen olika språk och kan skilja dem åt. 15 miljoner gissningar från 960 000 olika användare blev till en studie som nu publicerats i open access-tidskriften PLOS ONE.

– Det började som ett hobbyprojekt. Både jag och mina kollegor hade andra forskningsprojekt som vi jobbade med och detta gjorde vi för att det var kul, vid sidan om. Vi lingvister tittar ofta på faktiskt släktskap mellan språk men aldrig förr har en studie gjorts om vad mannen på gatan tycker låter likt.

Annons
Annons
Annons