Annons
X
Annons
X

Ny forskning: B-vitamin kan skydda mot luftföroreningar

B-vitaminer kan ha en skyddande effekt på individnivå mot luftföroreningar. Det visar ny forskning från Columbia University och Uppsala universitet.

– Men det är viktigt att man inte använder det här som orsak för att inte fortsätta att reglera och minska utsläpp, säger docent Oskar Karlsson.

Experimentet för att se om B-vitamin hjälper mot luftföroreningar gjordes i Kanada där tio personer exponerades för luftföroreningar från tungt trafikerad gata.
Experimentet för att se om B-vitamin hjälper mot luftföroreningar gjordes i Kanada där tio personer exponerades för luftföroreningar från tungt trafikerad gata. Foto: Pontus Lundahl/TT

Studien som publicerats i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS visar att det med hjälp av B-vitaminer går att förhindra hur vissa gener slås av och på.

Men fler studier behövs på området, innan några slutsatser kan dras om effekter av B-vitaminbehandling hos människor som konstant är utsatta för höga nivåer av luftföroreningar.

Experimentet bygger på tio personer som exponerats för en kontrollerad mängd partiklar från ett inlopp bredvid en tungt trafikerad gata i Kanada där mer än 1000 fordon passerar varje timme. Vid första mätningen hade de under fyra veckor tagit placebokapslar. När blodprover togs på nytt efter en andra exponeringsomgång hade de under lika lång tid ätit kapslar med de tre B-vitaminerna folsyra, B6 och B12.

Annons
X

Det forskarna kunde utläsa av studien var att luftpartiklarna inducerade påtagliga effekter på mitokondrier och metylering på flera plaster i cellkärnans DNA-spiral. Hos dem som hade behandlats med B-vitaminer skedde inga av dessa kemiska förändringar.

– Förbehandling med B-vitamin motverkade i princip alla epigenetiska förändringar, säger Oskar Karlsson, forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.

Han förklarar att nästa steg är att göra större studier i kraftigt förorenade städer för att kunna validera resultaten och undersöka om det går att begränsa hälsoeffekterna av luftföroreningar.

Sedan tidigare finns det flera studier som kopplat luftföroreningar med små partiklar – så kallade PM2,5 – till ökad dödlighet bland annat i hjärtsjukdomar och lungcancer. Även risken för högt blodtryck ökar vid lång exponering för luftföroreningar. Forskarna visade då att den ökade hälsorisken som följer av luftföroreningar är i nivå med att lida av övervikt med ett BMI på mellan 25 och 30.

Cirka 92 procent av hela världens befolkning lever i dag på platser där luftkvalitetsnivåerna överskrider det föreskrivna gränsvärdet, visar en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO. Och uppskattningsvis dör 6,5 miljoner människor årligen av sjukdomar orsakade av dålig luft. Värst utsatta är människor i låg- och medelinkomstländer.

Vilka är de främsta luftföroreningsbovarna?

– Det är olika i olika delar av världen, men fabriker och avgaser från bilar är stora utsläppskällor. I Sverige har vi förbjudit dubbdäck på vissa sträckor för att de river upp partiklar, säger Oskar Karlsson.

Annons

Experimentet för att se om B-vitamin hjälper mot luftföroreningar gjordes i Kanada där tio personer exponerades för luftföroreningar från tungt trafikerad gata.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X