Ny forskning – ekoodling bättre än sitt rykte

Ekologisk odling är mer produktiv än vad man tidigare trott, visar en analys gjord av forskare vid Berkeley-universitetet. I genomsnitt får ekobönder skördar som är endast 19 procent mindre än konventionella odlare. Men kritiska forskare menar att ekobönder ofta gjort sig beroende av att köpa organiskt gödsel från konventionella producenter.

Under strecket
Publicerad
Ekologiskt odlade bönor ger lika stora skördar som konventionellt odlade, enligt en stor studie.

Ekologiskt odlade bönor ger lika stora skördar som konventionellt odlade, enligt en stor studie.

Foto: TT
Annons

Debatten kring den ekologiska odlingens för- och nackdelar har varit intensiv under hösten. I en debattartikel i SvD skrev fyra forskare vid lantbruksuniversitetet SLU att ”hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och innebär större belastning på miljön till en hög kostnad.”

SLU-forskarna hänvisade till jordbruksstatistik och hävdade att skördarna med eko-odling minskar med 30 till 60 procent beroende på vad som odlas.

Annons
Annons
Annons