Ny folkomröstning om euro före valet - Birgitta Ohlsson

Vill byta valuta. Svenskarna sade 2003 nej till att ersätta kronan med euro. Men redan denna mandatperiod ska folket gå till valurnorna igen, föreslår Birgitta Ohlsson (fp).

Under strecket
Publicerad
Birgitta Ohlsson går inte alltid i takt med sitt folkparti. Djurskyddsfrågan är ett exempel.
”Där ligger jag närmare miljöpartiet än folkpartiet. Jag var den enda borgerliga riksdagsledamot
som röstade för att minkindustrin skulle förbjudas. När jag var 12 bestämde jag att jag aldrig mer skulle äta kött, och det har jag inte gjort. Jag har alltid varit en extremt stor djurvän”.

Birgitta Ohlsson går inte alltid i takt med sitt folkparti. Djurskyddsfrågan är ett exempel. ”Där ligger jag närmare miljöpartiet än folkpartiet. Jag var den enda borgerliga riksdagsledamot som röstade för att minkindustrin skulle förbjudas. När jag var 12 bestämde jag att jag aldrig mer skulle äta kött, och det har jag inte gjort. Jag har alltid varit en extremt stor djurvän”.

Annons

En ny folkomröstning om euron bör hållas våren 2010. Det anser Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikespolitiska talesman, som vill att den egna regeringen snarast ska ”våga” spika ett datum.
Inför riksdagsvalet 1985, när Birgitta Ohlsson just fyllt tio, delade hon ut sina första valsedlar för folkpartiet. Partiledaren Bengt Westerberg var idol.

Sedan dess har den liberala ideo­login försummats och tunnats
ut, tycker hon. Kravretoriken – från sänkt straffrättsålder till obligatoriska gynkontroller – är ”sorglig”.
– Jag har vuxit upp med det här partiet, och älskar det så mycket. Det är väl därför jag har varit så arg när folkpartiet gått i en riktning jag inte tycker om. Vi behöver ingen Messias, utan en svensk liberal Kennedy.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons