Fiskmat kan lösa jordens matproblem

En växande befolkning ställer allt högre krav på världens matproduktion. För att möta framtidens behov av fisk har norska forskare utvecklat en ny metod för att framställa fiskmat – ur träd, mikroalger och biogas. Inom ett par år hoppas de att odlad lax som ätit den nya kosten ska finnas i butiken.

Under strecket
Publicerad
Laxodling i norska i Tröndelag.

Laxodling i norska i Tröndelag.

Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX NORGE
Annons

Världens befolkning har passerat sju miljarder och behovet av mat fortsätter att öka. För att klara av utvecklingen beräknas att matproduktionen de kommande 40 åren måste fördubblas.

– Vi är nära gränsen för när vi inte längre kan tillgodose behovet av kalorier och näringsrik mat för människorna som vi delar den här planet med, säger Jeffery Silverstein, ansvarig för akvakultur vid amerikanska jordbruksdepartementet.

Annons
Annons
Annons