Annons
X
Annons
X

Ny fildelningslag skapar nätuppror

I ena hörnan: en nöjesindustri som vill stoppa illegala fildelare. I den andra: fildelare som menar att en lagändring öppnar för utpressning. Nu arbetar regeringen med Ipred-lagen, som ska göra det möjligt att få ut uppgifter om fildelare.

Skivbranschens intresseorganisation Ifpi förbereder sig just nu inför den förändring i lagstiftningen som regeringen har flaggat för. Direkt när den nya lagen börjar gälla kommer man att använda sig av rätten att begära ut uppgifter om fildelare i domstol.

–Vi kommer naturligtvis att testa den nya lagstiftningen. Vi börjar i toppen, med de stora fildelarna. Men även nedladdning av till exempel fyra Abba-låtar är ju olagligt, och jag tänker inte sitta i media och lova att vi inte kommer att gå efter personer som fildelar även i mindre utsträckning, säger Lars Gustafsson, vd för Ifpi.

Och skivbranschen är inte ensam om att se fram emot en förändring i den svenska lagstiftningen. Både Svenska förläggareföreningen och Antipiratbyrån, som företräder filmbranschen, välkomnar den så kallade Ipred-lagen.

Annons
X

Lagen, som grundar sig på EU-­direktivet Ipred (Intellectual Property Rights Enforcement Directive), ska göra det möjligt för alla upphovsrättsinnehavare att vända sig till domstol för att få ut uppgifter som vem som står bakom ett visst IP-nummer.

Därmed kan de själva kontakta fildelaren och kräva att den olagliga verksamheten upphör. Om så inte sker ska uppgifterna kunna användas i en domstolsförhandling för att kräva fildelaren på ersättning för intrång i upphovsrätten.

Men samtidigt som nöjesindustrin gör tummen upp för förslaget finns också massiv kritik mot lagen. På Facebook hade gruppen Stoppa Ipred igår över 22000 medlemmar och i bloggvärlden går diskussionerna heta.

–Vi har exempel från andra länder där det här har blivit en legaliserad utpressarverksamhet i stor skala. Skivbolagen får ut namnet på någon som är misstänkt för att ha fildelat och skickar ett kravbrev på 20000 kronor eller någon summa de hittat på med hotet om att om du inte betalar så vänder vi oss till domstol. Och där kan man få betala flera 100000 kronor i advokatkostnader och skadestånd, säger Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet och grundare av Face­book-gruppen.

Även borgerliga riksdagsledamöter ställer sig nu frågande till lagen.

–Min uppfattning är att det är rätt många i riksdagsgruppen, och i partiet överhuvudtaget, som tycker att förslaget ska ändras, säger den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid.

Justitieminister Beatrice Ask ska lägga fram en färdig proposition under november och lagen är tänkt att träda i kraft den 1 april nästa år. Men än är regeringspartierna inte överens, och nu diskuteras det om man ska göra justeringar i lagförslaget.

–Vi jobbar med förbättringar, men det gör vi inte publikt, säger Jan Andersson (c), ledamot i riksdagens näringsutskott som hanterar frågan.

En möjlig kompromiss är dock att upphovsrättsinnehavare enbart ska få ut IP-nummer om den illegala fildelningen har skett i ”kommersiellt syfte”. Det är något som de borgerliga partierna just nu ”grunnar på”, bekräftar moderaten Hans Rothenberg.

–Frågan är bara hur man drar gränsen. Säg att du laddar ned en låt. Alternativet är att köpa skivan eller betala för legal nedladdning, då är det egentligen så att du laddar ned för ett kommersiellt syfte, säger han.

Både folkpartisten Karin Pilsäter, ordförande i näringsutskottet, och centerns rättspolitiske talesman Johan Linander är positiva till den mjukare skrivningen. Inom nöjesindustrin får kompromissen dock tummen ner.

Ifpi tillbakavisar allt tal om ”utpressarverksamhet” och säger att en sådan situation aldrig kommer att uppstå i Sverige. Och på filmbolaget Warner Bros är vd:n Lars Håkansson inte intresserad av några begränsningar.

–Antingen ska vi ha lagen eller så ska vi inte ha den. En uppluckring skickar ju en klar signal att det här inte är olagligt och därför tycker vi att man strikt ska följa direktivet.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X