Annons

Ny domstol ska utreda krigsbrott i Kosovo

Kosovos parlament har röstat för att en krigsförbrytardomstol ska inrättas för att utreda tidigare medlemmar av Kosovos befrielsearmé (UÇK). Kosovos utrikesminister Hashim Thaçi, som tidigare varit premiärminister, var en av ledarna för UÇK. Här ses han bredvid Kosovos nuvarande premiärminister Isa Mustafa.
Kosovos parlament har röstat för att en krigsförbrytardomstol ska inrättas för att utreda tidigare medlemmar av Kosovos befrielsearmé (UÇK). Kosovos utrikesminister Hashim Thaçi, som tidigare varit premiärminister, var en av ledarna för UÇK. Här ses han bredvid Kosovos nuvarande premiärminister Isa Mustafa. Foto: HAZIR REKA / TT NYHETSBYRÅN

Kosovos ledarskap har gått med på att en ny krigsförbrytardomstol skapas för att utreda tidigare medlemmar av rebellrörelsen Kosovos befrielsearmé, som misstänks för mord, utpressning och organhandel under kriget mot Serbien. Men oppositionen menar att man nu vill göra offer till förövare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Domstolen ska ligga i Haag i Nederländerna, eftersom man oroar sig för hot och förföljelser av vittnen i Kosovo, och för att korruptionen inom det kosovanska rättsväsendet är utbredd.

Av samma anledning ska alla åklagare och domare vara utländska.

Annons
Annons
Annons