Ny dna-metod framtagen – kan lösa kalla fall

En ny metod skulle kunna göra det möjligt att identifiera misstänkta gärningsmän, även vid dna-spår av sämre kvalitet. Arkivbild.
En ny metod skulle kunna göra det möjligt att identifiera misstänkta gärningsmän, även vid dna-spår av sämre kvalitet. Arkivbild. Foto: Eva-Marie Törnström/TT

Fler olösta brott kan klaras upp och fler okända avlidna identifieras framöver. Detta tack vare en ny analysmetod som svenska Rättsmedicinalverket tagit fram tillsammans med det amerikanska försvaret.

Tekniken klarar både mindre mängder, och mer nedbrutna dna-spår än dagens vanliga metoder.

Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

– Vi har alltid fall som skulle kunna vara bra att lösa men där tekniken sätter stopp. Med den här analysen tar vi ytterligare ett steg i teknikutvecklingen för att kunna ge mer information till polisen för att lösa brott och identifiera avlidna, säger Andreas Tillmar, docent vid Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet.

Mycket har hänt på det forensiska området de senaste åren, vilket ger en möjlighet att hitta nya metoder för att analysera dna-spår. Bland annat så kan man i dag relativt billigt titta på tiotusentals positioner i människans arvsmassa, jämfört med bara ett fåtal positioner förut. Dessutom har man sett att vissa informationsmarkörer i arvsmassan kan fungera bättre och vara mer informativa än den sorts markörer som man tidigare använt sig av vid analyser av det här slaget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons