X
Annons
X

Ny djurskyddslag ska stoppa cirkuselefanter

Hus- och tamdjur får inte överges och elefanter och sjölejon har gjort sina sista konster på cirkus.

Men det finns inget krav på att märka katter och heller inget minkfarmsförbud i den nya djurskyddslag som nu har antagits.

Av TT

Riksdagens beslut innebär att Sverige får en ny lag för djurskydd den 1 april 2019. Regeringen fick stöd av Vänsterpartiet. Alliansen befarar att lagen som den ser ut, trots att det är en ramlag, kan leda till mer krångel för lantbruket och röstade nej. Sverigedemokraterna avstod i slutomröstningen.

Grunden för den nya lagen är en utredning som lades fram 2011. Den förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) och en av riksdagens flitigaste ledamöter i djurrättsfrågan, Jens Holm (V), kritiserar regeringen från varsitt håll för att stuva undan viktiga frågor och lägga andra frågor i utredningar.

Elefanter på cirkus blir historia om regeringen går vidare med ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus när den nya djurskyddslagen nu har antagits av riksdagen. Arkivbild.

Foto: Bill Sikes/AP/TT Bild 1 av 2

Trots tidigare utredningsförslag så innehåller den nya djurskyddslagen inget krav på märkning eller register för katter. Men det blir uttryckligen förbjudet att överge katter, hundar eller andra tamdjur. Arkivbild..

Foto: Fredrik Sandberg/ TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X