Annons
X
Annons
X

Ny dansk moské öppnad: ”Tiden inne för kvinnliga imamer”

För många är islam en religion där mannen har makten. I Mariammoskén i Köpenhamn är det kvinnorna som är både imamer och själasörjare – och bestämmer. Fredagsbönen är till exempel endast för kvinnor, säger imam Sherin Khankan, som vill göra islam mer folklig.

Sherin Khankan vill göra islam mer folkligt.

Sherin Khankan vill göra islam mer folkligt. Foto: Daniel Nilsson

KÖPENHAMN. Om det finns en stereotyp bild av en imam, så bryter 41-åriga Sherin Khankan defintivt med den när hon öppnar dörren in till Mariammoskén. Och det handlar inte bara om att hon är kvinna och imam, vilket i sig är mer än ovanligt. Med sin blommiga klänning och sitt långa, utsläppta hår liknar hon mest av allt en somrig älva. Men med trötta, glansiga ögon. För i dag har denna imam lett en vigsel, en konvertering och en skilsmässa i moskén som ligger mitt i Köpenhamn.

– Jag känner mig alldeles känslomässigt dränerad, säger hon efter att ha avskedskramat de sista vigselgästerna som firat med kaffe och äppeljuice vid borden där stearinljusen fladdrar.

För de senaste månaderna har kostat på. I början av februari öppnade hon och Saliha Marie Fetteh, Mariammoskén, där de är de enda imamerna. En moské som drivs av kvinnor, för kvinnor och som förkunnar en mer progressiv, sufistisk form av islam.

Annons
X

– I de allra flesta religioner möter kvinnor patriarkala institutioner, och vi startade vårt projekt Femimam för att försöka förändra de institutionerna inom islam. Tiden var helt enkelt inne för kvinnliga imamer.

Tiden var helt enkelt inne för kvinnliga imamer

I Danmark har Sherin Khankan varit ett känt namn de senaste femton åren och det har flera gånger stormat runt hennes person. Foto: Daniel Nilsson

Hon har själv saknat en moské att känna sig hemma i. De enda gånger hon besökt en moské är de gånger som fadern tvingade med henne till familjens ”vanliga” moské. Då Sherin fick följa med de andra kvinnorna upp till ovanvåningen och titta ner på männen bad på mattan framför imamen.

Så är det inte i Mariammoskén. Här är alla välkomna, säger hon: män, kvinnor, homosexuella, kristna. Och här följer man tolkningar som till exempel gör att även muslimska kvinnor har rätt till skilsmässa. Tidigare har kvinnor tvingats åka till Islamic Sharia Council i London och tvingats betala tusentals kronor för att slippa ur ett äktenskap där mannen slår. Nu kan man få muslimsk skilsmässa alldeles gratis i Mariammoskén.

– Vi hade en kvinna i dag som blev så otroligt glad när vi gav henne skilsmässa. Hon och hennes dotter har misshandlats i åratal av mannen och nu är de fria från honom, säger Sherin Khankan.

Foto: Daniel Nilsson

Det har även blivit flera vigslar med par från både Norge och Sverige. I Mariammoskén skriver man på moskéns egenförfattade äktenskapskontrakt som har fyra kärnpunkter: att kvinnan har rätt till skilsmässa, att polygami inte är tillåtet, att bägge föräldrar har rätt till barnen och att fysiska och psykiska hot och våld, omedelbart upphäver äktenskapet.

Från gatan utanför hörs sorlet från ett Köpenhamn på fredagshumör redo för shopping och en öl i vårsolen. Men Sherin Khankan behöver stänga av ett ögonblick, säger hon, och drar på sig två tubformade tygstycken för att dölja håret och försvinner in i bönerummet i några minuter.

I Danmark har Sherin Khankan varit ett känt namn de senaste femton åren och det har flera gånger stormat runt hennes person. Värst var det den gången då hon som medlem av partiet Radikale Venstre röstade emot partiets resolution Nej till stening, föranledd av steningen av den nigerianska kvinnan Aminah Lawal. Enligt Sherin för att hon vill ändra uttalandet till Nej till barbariska våldsmetoder för att på det sättet undvika ett ensidigt utpekande av islam.

– Jag gick från att vara helgonförklarad i den danska debatten till att bli kallad för radikal islamist. Jag övervägde att gå den rättsliga vägen och stämma mina motståndare för förtal, men min pappa rådde mig att låta bli. ”Du ska fortsätta göra det du kan, jobba hårt och genom dina gärningar visa vad du är”, sa han och det rådet har jag följt, säger Sherin Khankan.

Sherin Kahnkan är Imam på den nya moskén Mariam i Köpenhamn som under fredagar endast skall ha öppet för kvinnor under fredagsbönen. Foto: Daniel Nilsson

När vi är på besök har danska TV2 nyligen visat flera dokumentärer där man med dold kamera filmat danska imamer som uttalar att man ska slå sina barn, att otrogna kvinnor bör stenas och att en kvinna inte får neka en man sexuellt umgänge även om han slår henne. Sherin Khankan är arg, både på imamerna från de åtta moskéerna, som hon kallar de mest extremistiska i Danmark. Men också på danska medier som ständigt fokuserar på det extrema i stället för att se alla moderata krafter som försöker jobba på ett annat sätt.

– Jag är en troende sekularist, det vill säga den form av sekularism som erkänner att det finns trossamfund och religiös mångfald. För mig finns det en viktig skillnad mellan religion, som handlar om gudstron, och religiositet, som handlar om hur man tolkar religionen.

Efter att den danska tidningen Politiken skrev om Mariammoskén i februari har telefonen gått varm. I mailkorgen ligger minst 100 obesvarade mail från huvudsakligen internationella medier och när Svenska Dagbladet är på besök, har Sherin Khankan avbokat både Der Spiegel och en fransk tidning som skulle varit på besök samtidigt.

Den internationella uppmärksamheten har dock lett till stort stöd för moskén, inte minst från andra kvinnliga imamer i bland annat i USA, Tyskland, Kina och Sydafrika. I Danmark har hon mött kritik från konservativa imamer, men fått stöd från de moderata som erkänt moskén och redan bjudit in till samarbete.

För mig handlar det om att göra islam folklig

– För mig handlar det om att göra islam folklig och visa på mångfalden. Till vår moské ska kvinnor kunna komma, läsa korantexter, leda fredagsbönen eller prata med en imam om existensiella frågor. Här ska de kunna utöva sin religion fritt.

Annons

Sherin Khankan vill göra islam mer folkligt.

Foto: Daniel Nilsson Bild 1 av 4

I Danmark har Sherin Khankan varit ett känt namn de senaste femton åren och det har flera gånger stormat runt hennes person.

Foto: Daniel Nilsson Bild 2 av 4
Foto: Daniel Nilsson Bild 3 av 4

Sherin Kahnkan är Imam på den nya moskén Mariam i Köpenhamn som under fredagar endast skall ha öppet för kvinnor under fredagsbönen.

Foto: Daniel Nilsson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X