Ny charterö för Kubaresan

På den nya charterön Cayo Coco gör Kuba sitt bästa för att likna vilket karibiskt badparadis som helst. Bara ljummet hav, paradisstränder och orörd natur.

Under strecket
Publicerad

Denna säsong börjar Apollo med en ny sida av Kuba. SvD:s Karin Ström slappade och snorklade på Cayo Coco efter att först ha upptäckt Havanna. Åker man bara till Cayo Coco ser man inga inhemska turister – här är det bara utlänningar som får turista.

Annons

Ur högtalarna strömmar latinorytmer, som regelbundet avbryts av uppmaningar om att delta i allt från vattengympa till merenguelektioner. Snorkelkillen flirtar med några medelålders kvinnor som tydligen kommer hit varje år. Det känns som om vi har hamnat i en modern variant av semesteranläggningen i filmen Dirty dancing, där USA 1963 bytts ut mot Kuba 2005.
Närmare bestämt är detta Cayo Coco, Kubas fjärde största ö och en av huvudöarna i Archipélago de Camagüey, som skärgården längs med Kubas norra kust heter. Redan Diego Velázquez insåg traktens förtjänster när han 1514 gav området namnet Jardines del Rey, Konungens trädgård. Men därefter gjorde den obebodda ön inte speciellt mycket väsen av sig. Länge var den bara känd för sjömän, och en och annan bokmal – Ernest Hemingway beskriver Cayo Coco i sin roman Öar i strömmen.

Det skulle dröja ända till 1990-talets början innan nästa kapitel i Cayo Cocos historia skrevs. När det kollapsade Sovjetunionen upphörde att stödja Kuba ekonomiskt hamnade landet i djup kris, och lösningen blev att satsa på turistnäring. Varadero var den första staden på Kuba att bli charterdestination, men blev snart överexploaterad av fula hotell längs med kustremsan.
Cayo Coco – och närliggande Cayo Guillermo – blev nästa måltavla. Och inte undra på. Kritvita stränder, bländande turkost vatten som är varmare än luften, kilometervis med korallrev och en fauna som inkluderar rosa flamingos. Än så länge har det byggts tre all-inclusive-anläggningar på denna ö, men fler är planerade.

Annons
Annons
Annons