Annons

”Ny bidragsmyndighet kan hejda fusket”

Lars Rådén (M) och Oliver Rosengren (M).
Lars Rådén (M) och Oliver Rosengren (M). Foto: Pressbilder

Fusk eroderar förtroendet för bidragssystemen. Kommunerna behöver därför få skarpare redskap för kontroll och staten behöver en samlad bidragsmyndighet, skriver Lars Rådén (M) och Oliver Rosengren (M).

Under strecket
Publicerad

Bidragsfusk hotar förtroendet och finansieringen av välfärdens kärna. 8,7 miljarder kronor eller nästan var tjugonde krona bedöms betalas ut för mycket ur bidragssystemen, enligt Delegationen för korrekta utbetalningar. 75 procent beror på fel hos den sökande och cirka två tredjedelar är medvetna fel; en stöld ur bidragssystemen på närmre 4,5 miljarder kronor. Delegationen har särskilt fördjupat sig i några bidragssystem, däribland försörjningsstödet; 2,5 procent av försörjningsstödet betalas ut till någon som fuskat sig till pengarna. För en vanlig svensk kommun rör det sig om miljontals kronor som i stället kunde finansierat nya undersköterskor i hemtjänsten eller lärare i skolan.

”Tidigare betalade vi oftast bara ut pengarna men nu utreder vi om de har rätt till bidrag och ställer fler frågor”, säger en chef i Södertälje kommun till tidningen Hem & Hyra i ett reportage om avslöjandet av miljontals kronor i bidragsfusk. Skenskilsmässor, folkbokföringsbrott och bilmålvakter beskrivs som vanliga metoder när nya fusk upptäcks dagligen. När Angereds stadsdelsnämnd skärpte kraven på aktivitet minskade antalet hushåll med 43 procent. Aktivitetskrav försvårar för svartarbete.

Annons
Annons
Annons