Ny ”årets kock-krog” öppnar i Stockholm

Klas Lindberg var ansvarig för maten på Nobelfesten 2014. Nu öppnar han egen krog.
Klas Lindberg var ansvarig för maten på Nobelfesten 2014. Nu öppnar han egen krog. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

En av Sveriges mest meriterade kockar öppnar eget kommande vecka. Det är Klas Lindberg, Årets Kock 2012, som tar steget ut i restaurangköket. Platsen är S:t Eriksplan och krognamnet är Portal.

Publicerad
Annons

Vasastan i Stockholm i Stockholm var länge den stadsdel med de hippaste krogarna. Nu är de på väg tillbaka – inte minst tack vare kockar som vunnit Årets Kock. För tre år sedan öppnade supersuccén Lilla Ego på Västmannagatan där Daniel Räms och Tom Sjöstedt står bakom grytorna. I februari vann dessutom deras kock Jimmi Eriksson årets upplaga av Årets Kock.

Lokalen för Lilla Ego var tidigare en thaikrog. Även Klas Lindbergs nya restaurang serverade thaimat innan han tog över. När Klas Lindberg nu öppnar sin krog Portal är ambitionerna stora – liksom investeringarna. Det har varit ett omfattande byggarbete.

– Det tog nästan tre år att hitta den rätta lokalen och mer än ett år att planera och bygga om, förklarar Klas Lindberg för SvD.

Restaurangen Portal, i hörnan på S:t Eriksplan mot Torsgatan, har fått sitt namn efter de portalliknande valv som leder ner till Atlasområdet. Restaurangen ska vara öppen varje dag i veckan, till en början dock bara på kvällarna. En uteservering i portalvalvet är redan på gång.

Maten ska enligt Klas Lindberg bygga på en nordisk grund med klassiska franska influenser – men utan att göra anspråk på att utmana de nordiska toppkrogarna. Det ska helt enkelt vara ”familjevänlig mat med god smak gjord på goa grejer”, vilket kan vara ett understatement då en Årets Kock står bakom idéer och tillagning.

I lokalen finns plats för cirka 70 gäster samt barplatser och en chambre separée på övervåningen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons